Fiks je deuk

Smartrepair voor je auto

Misschien heb je nooit van het woord “smartrepair” gehoord, of juist wel. Maar dan in een telefoonwinkel met vooral smartphones. Duidelijk is natuurlijk dat het om slim repareren gaat. Dit geldt zoals je al had vernomen bij ons met auto’s. Smartrepair is een verzamelnaam van een reeks disciplines, in de vorm herstel van kleine auto autoschades in en om de auto. Voor het interieur kan dat dashboardreparatie zijn, bekleding, leer en zelfs lakwerk. Het meest bekende is natuurlijk het sterretje in het voorraam, dat gevuld wordt met een speciale formule hars. Zo hoeft niet het hele raam vervangen te worden. Voor het exterieur kun je denken aan kleine schades zoals bijvoorbeeld deukjes, bumperkrassen, verweerde koplampen, steenslag en krassen en ingebrande vogelpoep. Maar ook velgen kan in deze groep passen als dit een doorsnee velg is.

 

Voordeliger dan traditioneel autoschadeherstel

Heel leuk dat je je wilt inlezen over deze technieken. Want in deze blog vertel ik je graag welke voordelen je kunt treffen als een duurzame automobilist bent, of juist een liefhebber bent die graag in een verzorgde auto rondrijdt. Het grootste voordeel van smartrepair is een enorme tijdsbesparing, en is het daardoor ook veel voordeliger dan traditioneel autoschadeherstel.

Waarom? Dit zal ik uitleggen. Stel je rijdt een kleine schade, bijvoorbeeld een diepe kras in je bumperhoek (zie foto). In de meeste gevallen bellen vele automobilisten hun verzekering en/of garage, die het verzoek doen het te herstellen door de door hun verwezen autoschadeherstelbedrijven. Je auto wordt ingepland, je ontvangt een leenauto en je tuft 2 á 3 dagen rond. Je haalt je auto op en je bent weer blij met het herstel. In vele gevallen zie je de kosten niet, omdat dit via de verzekering gaat. Dit kan je no-claim kosten, of zelfs je eigenrisico. Dit onderwerp zal ik in een volgende blog omschrijven.

Met smartrepair gaat het anders en plan je de kleine autoschade in op de dag dat het jou past, en lukt het (in de meeste gevallen) dat je auto dezelfde dag weer voor je klaar staat. Met een kostenplaatje meestal onder het eigenrisico bedrag, en geen terugval in je no-claim korting van je verzekeraar. Want de verzekering gebruik je in mijn mening voor serieuze schades (bedragen), toch?

 

Wat kan er allemaal met Smartrepair

Maar om terug te komen wat wel kan en wat niet kan met smartrepair, is het belangrijk te weten dat de verschillende disciplines elk een andere werking heeft. Het voorbeeld van spotrepair (bijspuiten) geldt de regel als de schade niet groter is dan het formaat van een papiervel A4, kan dit een supermooi herstel worden. Hiermee wordt een het formaat globaal aangegeven dat in de praktijk kan afwijken. Tegenwoordig zijn er meerdere mogelijkheden, maar dan in overleg met de spotrepairspecialist. De andere discipline is Uitdeuk Techniek, oftewel uitdeuken zonder spuiten. Dat een herstel mogelijk maakt om deukjes van maximaal 25mm in nieuwstaat terug te brengen zonder overspuiten! Bij gevorderde uitdeukers (restylers) kunnen grotere en of moeilijk bereikbare deuken hersteld worden met deze techniek, met verbluffende resultaten.

Dus komt het onverwachts toch voor dat je een kleine schade oploopt? Weet dan dat je binnen een dag er weer strak erbij kan rijden met smartrepair. En je weet het! De beste specialisten vind je via Fiksjedeuk.nl!

(Foto: Bron MM-Automotive, Fiksjedeuk.nl-specialist uit Leiderdorp).
Fiks je deuk